Lentiz onderwijsgroep wil footprint kleiner maken

Lentiz onderwijsgroep (Lentiz) is een scholengroep met veertien scholen voor voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) en middelbaar beroepsonderwijs. De scholen staan in de economische regio’s Greenport, Mainport, Midden-Delftland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De onderwijsgroep is een betrokken deelnemer aan Energie Voor Scholen en werkt actief aan vergroening en verduurzaming.

  • Locaties:  Westland, Schiedam, Midden-Delfland, Barendrecht, Middelharnis, Bleiswijk en Nieuwe Waterweg Noord.
  • Bruto vloeroppervlak: 85.000 m2
  • Medewerkers: 800
  • Lokalen: 350
  • Studenten: 8.000

Lentiz heeft al twee keer ingeschreven voor het inkoopcollectief Energie Voor Scholen en is zo ontzorgd in de aanbesteding en dus de inkoop van gas en elektra. Projectleider Inkoop & Facilitair Sylvia van der Drift- van der Valk: “Energie Voor Scholen gaat verder dan alleen gas en elektra leveren. Het biedt ook ondersteuning in de ingewikkelde wereld van energiemanagement.”

EnergyPanel ondersteunt

Eén van die vormen van ondersteuning is het EnergyPanel dashboard dat alle deelnemers ter beschikking krijgen. Maakt Lentiz er gebruik van? “Ja, en het geeft mooi overzichtelijk beeld”, aldus Sylvia van der Drift- van der Valk. “Enerzijds is het ingegeven vanuit de wetgeving, anderzijds helpt het locaties inzicht te krijgen in hun verbruik of bijvoorbeeld zoiets als een gaslek tijdig te signaleren.” Eerst was het gevoel bij medewerkers dat er ‘weer een portaal bij kwam’. “Maar na een cursus van Hellemans zagen collega’s wat er allemaal mogelijk is. We hebben hen ook gevraagd adviserend te zijn richting directie over energieverbruik. Je ziet langzaam dat zij in die rol groeien, dus EnergyPanel biedt een mooie bron van informatie én sturing op energiebeheer.”

Groene scholengroep

Lentiz scholengroep mag zich met recht ‘groen’ noemen. Het koopt groene energie van Hollandse windmolens in, besteedt aandacht aan groene schoolpleinen en maakt gebruik van Warmte Koude Opslag installaties (WKO’s) en een lucht-water-warmtepomp. Led-verlichting vervangt oudere lichtbronnen, op de schooldaken liggen steeds meer zonnepanelen. Bij vervangingsinvesteringen is duurzaamheid een van de beslisfactoren. Sylvia van der Drift- van der Valk: “En er is aandacht voor zonwering en afstelling van ventilatiesystemen. We hangen duurzame initiatieven op aan de sustainable goals.”

Speerpunt

Lentiz biedt onderwijs van morgen aan en ziet daarbij een toekomst met een circulair en zelfvoorzienend leven. Deze visie wordt praktisch vertaald naar onder meer het plaatsen van laadpalen, zonnepanelen en WKO’s. “We blijven continu in ontwikkeling en kijken bij elk project hoe we het kunnen verbeteren. We willen onze footprint kleiner en kleiner maken”, aldus Sylvia van der Drift- van der Valk. Aandacht voor bewustwording en gedragsverandering bij medewerkers en studenten is ook een speerpunt. Hoe de scholengroep dat doet? “Door meer informatie te geven over quick wins in energieverbruik. We hebben onszelf geen percentage energiebesparing tot doel gesteld, maar er gaat veel geld in om bij een organisatie met het volume van Lentiz. Dus besparen loont enorm.”

Scroll naar boven