Pleysier College gaat verstandig om met energie

Zo weinig mogelijk bezig zijn met randzaken om zoveel mogelijk tijd te kunnen steken in het eigenlijke doel: voortgezet speciaal onderwijs geven aan leerlingen die veel speciale aandacht nodig hebben.. Met dat in het achterhoofd sluit het Pleysier College zich direct na de start aan bij inkoopcollectief Energie Voor Scholen. “Het is zó prettig dat we zijn aangesloten”, vertelt beleidsmedewerker Huisvestiging Karel Reekers, “we hebben er echt nog nooit problemen mee gehad. We worden volledig ontzorgd en dat is erg prettig. “

  • Locaties: Den Haag (3), Delft, Zoetermeer
  • Bruto vloeroppervlak: 6 gebouwen met 1.000 tot 3.500 m2
  • Leerlingen: 750

Het Pleysier College richt zich op leerlingen tussen de 12 en 20 jaar. Op vijf locaties met in totaal zes gebouwen krijgen zo’n 750 leerlingen onderwijs op maat. “We zijn in de gelukkige omstandigheid dat drie gebouwen rond 2006 zijn gebouwd. Momenteel loopt er één nieuwbouwproject en van de twee resterende gebouwen is er één bijna monumentaal en de andere in 1975 gebouwd”, aldus Karel Reekers. Een deel van de gebouwen is dus relatief energiezuinig.

Reekers is erg enthousiast over Energie Voor Scholen. “Rondom elektriciteit en gas zijn nogal wat noodzakelijkheden en die worden door het collectief allemaal geregeld. Je bent sowieso af van aanbestedingen, metrages en de inkoop. Ook het overzetten gaat feilloos en de verantwoording naar de accountant verloopt heel soepel”, aldus de beleidsmedewerker Huisvesting. “We hebben van Energie Voor Scholen vanaf het begin alleen maar plezier gehad.”

EBS verplicht

“En vergeet het korte lijntje met Karin Michgels niet”, vult coördinator Facilitair Leoni van der Hulst aan. “Met haar heb je echt persoonlijk contact en ze helpt je altijd heel snel als je een vraag hebt. Ze denkt ook verder. Zo hebben we onlangs op haar advies het energiebewakings- en registratiesysteem EBS aangesloten. Dat is verplicht, dus goed dat Karin dit ter sprake bracht.” Leoni verwacht in de toekomst veel informatie uit het EBS te krijgen, waarmee het Pleysier College energie kan besparen.

Zonnepanelen via DVEP

Niet alleen Energie Voor Scholen krijgt complimenten van het Pleysier College, hetzelfde geldt voor energieleverancier DVEP. “We hebben via DVEP zonnepanelen aangeschaft. De eerste zijn gelegd, voor twee andere scholen volgen ze binnenkort. We geven DVEP een tien”, aldus Karel Reekers. “Wat zij goed doen, ze nemen echt het hele traject uit handen en pakken alles op. We hebben vaak te maken met bedrijven die veel beloven, maar vervolgens naar een ander wijzen in de uitvoering. DVEP is ontzettend duidelijk en ontzorgt echt. Dat wil je als schoolorganisatie, zeker wij in het voortgezet speciaal onderwijs. We kunnen niet hebben dat er opeens vijf mannen met zonnepanelen door een school slepen. Onze leerlingen moeten structuur hebben. Als die wordt verstoord, haalt dat onze leerlingen uit balans. Daarom zijn de vakanties heilig, dan voeren we dit soort projecten uit.”

Of er geen enkel punt van kritiek te noemen is over Energie Voor Scholen. “Haha”, lacht Karel, “door de lage contracttarieven is de terugverdientijd van de zonnepanelen erg lang.” Maar of dat in de huidige energiemarkt een nadeel is…?

Scroll naar boven