Gazprom-besluit heeft nu geen effect op tarieven Energie Voor Scholen

Het besluit van het Russische bedrijf Gazprom om geen aardgas meer te leveren aan de Nederlandse groothandelaar GasTerra, heeft nu geen prijsopdrijvend effect op het inkoopcollectief Energie Voor Scholen. Dat meldt energieadviesbureau Hellemans Consultancy dat het inkoopcollectief voor scholen uitvoert.

Gazprom levert geen aardgas meer aan GasTerra, omdat de Nederlandse groothandelaar niet ingaat op de eis van de Russische president Vladimir Poetin om in roebels te betalen. Hij wil met betalingen in roebels de waarde van de Russische munt op peil houden om voldoende geld in kas te hebben voor zijn oorlog tegen Oekraïne.

Gazprom zou nog 2 miljard kubieke meter aardgas leveren aan GasTerra, maar dat gaat nu niet door. De groothandelaar hield hier al rekening mee door elders gas in te kopen. De leveringstop heeft vooralsnog een geringe stijging van de aardgasprijs met zich meegebracht (circa 2%). Direct na de Russische inval in Oekraïne in februari steeg de gasprijs met 20% tot 30%, maar daalde daarna weer. Op dit moment zijn we ver verwijderd van de hoge gasprijzen die toen werden genoteerd.

Onderwijsorganisaties die zijn aangesloten bij het inkoopcollectief Energie Voor Scholen worden nu niet geraakt door de geringe prijsstijging die het gevolg is van de leveringstop door Gazprom, meldt Hellemans Consultancy. Wel is het zo dat het deel van het totale volume dat nog niet is ingekocht (10% elektriciteit en 15% gas voor 2023) moet worden gekocht tegen hogere prijzen. De al ingekochte 90% en 85% dempen het effect van de gestegen marktprijzen, maar het zal in 2023 dus ook voor scholen die bij Energie Voor Scholen zijn aangesloten wel duurder worden. Exacte tarieven voor 2023 zijn nog niet te geven.

Scroll naar boven